Upphovsrätt

Upphovsrätt är svenska för ”copyright”. Upphovsrätten skyddar alla former av litterära och konstnärliga verk
Ring ossLäs mer
FÖRETAGSJURISTERNA

UPPHOVSRÄTTEN

______________________

Upphovsrätt

Upphovsrätt är svenska för ”copyright”. Upphovsrätten skyddar alla former av litterära och konstnärliga verk i vidsträckt bemärkelse och ger skydd åt såväl skönlitterära verk, reklamtexter, konst, byggnader, bilder, teckningar, brukskonst, filmer som datorprogram och hemsidor. Även databaser och enkla faktasammanställningar som telefonkatalogen skyddas av upphovsrätten, s.k. katalogskydd.

Upphovsrättslagen är till stora delar dispositiv vilket innebär att parter som ingår ett avtal kan träffa överenskommelser som avviker ifrån lagen. Eftersom en upphovsman eller annan rättighetsinnehavare även kan överlåta upphovsrätten, helt eller delvis, har det på upphovsrättens område utvecklats ett stort antal olika avtalstyper och standardavtal.

Företagsjuristerna kan erbjuda spetskompetens inom svensk upphovsrätt. Vi hjälper er med granskning och upprättande av bl.a. licensavtal, förlagsavtal samt diverse programvaruavtal. Vi har även stor erfarenhet av förhandlingar och tvister vid intrång och avtalsbrott.

Upphovsrätt

INTRESSEANMÄLAN / FRÅGA